Πρώτη φορά μελομακάρονα έφτιαξα πέρυσι. Τα προηγούμενα χρόνια δούλευα και προτιμούσα αυτά που θα έφτιαχνε η γιαγιά ή να αγοράσω λίγα. Πέρυσι όμως βρισκόμουν σπίτι με άδεια εγκυμοσύνης οπότε είχα και χρόνο και όρεξη! Για μένα είναι τα πιο νόστιμα που έχω φάει, όχι επειδή τα φτιάχνω εγώ αλλά επειδή η συνταγή είναι πολύ καλή! Και φυσικά δε θα μπορούσε παρά να είναι του Πετρετζίκη!!
Και μη σας ξεγελάνε τα πολλά υλικά η διαδικασία είναι απλούστατη!!!
Μείγμα 1 | Μείγμα 2 | Σιρόπι |
– 400γρ χυμό πορτοκάλι – 400γρ σπορέλαιο – 180γρ ελαιόλαδο – 50γρ ζάχαρη άχνη – 1/2 κγ γαρύφαλλο – 2-3 κγ κανέλλα – 1/4 κγ σόδα – ξύσμα από 2 πορτοκάλια |
– 1κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 200γρ σιμιγδάλι ψιλό |
– 500γρ νερό – 800γρ ζάχαρη κρυσταλλική – 150γρ μέλι – 3 στικ κανέλας – 3 γαρύφαλλα – 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση |
Εκτέλεση |
Ξεκινάμε βράζοντας το σιρόπι 3-4 ώρες* πριν ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα για να έχει κρυώσει.Ρίχνουμε σε μπολ τα υλικά από το μείγμα 1 και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υλικά από το μείγμα 2 και ανακατεύουμε** απαλά και για πολύ λίγο. Ίσα να ανακατευθούν τα υλικά.Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 190 βαθμούς.***Με το που βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο τα πετάμε στο κρύο σιρόπι για 20”****, τα σουρώνουμε, τα μελώνουμε και ρίχνουμε τα καρύδια.
*Εγώ ετοιμάζω το σιρόπι και από το προηγούμενο βράδυ αν έχω σκοπό να τα ετοιμάσω το πρωί και το αφήνω στην κατσαρόλα μισοσκεπασμένο. |
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!!
Πηγή συνταγής akispetretzikis.com