Το κλασσικό κέικ πορτοκάλι που σε βγάζει ασπροπρόσωπο και ως βασιλόπιττα!
Υλικά
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ βούτυρο
2 και 1/2 φλιτζανάκια του τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
6 αυγά
1 φλιτζανάκι του τσαγιού γάλα
1/2 φλιτζανάκι καφέ, κονιάκ
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 βανίλιες
1/3 κγ αλάτι
2 κγ baking powder
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα ασπράδια από του κρόκους και κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ύστερα ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν. Μόλις ανακατευθούν καλά προσθέτουμε το γάλα το οποίο έχουμε ζεστάνει λίγο – να είναι χλιαρό. Προσθέτουμε και το κονιάκ. Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά και το αλεύρι. Μόλις το ρίξουμε όλο προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το baking powder και το ξύσμα. Τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με κουτάλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα* και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας στενό από το κέικ.
*Γεμίζουμε τη φόρμα ή το ταψί μέχρι τη μέση ή λίγο παραπάνω γιατί το κέικ θα φουσκώσει.
Καλή επιτυχία και αν την κάνετε βασιλόπιττα το φλουρί μην ξεχάσετε!!!!
!!!!! Η φώτο είναι από την περσινή βασιλόπιττα, στολισμένη με ζαχαρόπαστα!