Για όσους δεν το γνωρίζετε, δεν το θυμάστε αλλά και όσους το ξέρετε, είμαι βαπτισμένη Αγγελική και γιορτάζω σήμερα ανήμερα του Ευαγγελισμού!
Πρώτα όμως θα ήθελα να πως καθιερώθηκε το Άντζυ. Αν και θα προτιμούσα να μην είχε καθιερωθεί, μια χαρά ωραίο όνομα το Αγγελική, όμως μετά από 31 χρόνια απλά το έχω συνιθίσει. Στην πόλη που μεγάλωσα, σύμφωνα με τη μαμά μου γιατί προσωπικά δε θυμάμαι, όταν άκουγαν ότι με λένε Αγγελική αμέσως με φώναζαν με κάποιο υποκοριστικό, π.χ. Κική, Αγγέλω, Κούλα… Έτσι από κάποια στιγμή και μετά η μητέρα μου όταν ρωτούσαν πως με λένε έλεγε απλά Άντζυ και επεξήγηση δεν έδινε.
Τώρα γιατί γιορτάζω του Ευαγγελισμού είναι άλλο θέμα. Βασικά έτσι γιόρταζε η γιαγιά μου της οποίας έχω το όνομα, οπότε πριν 31 χρόνια λίγες νύφες (και σίγουρα όχι η μάνα μου) θα έμπαιναν στη διαδικασία να ψαχτούν και να αλλάξουν το δεδομένο. Βέβαια στο Αίγιο, την πόλη από όπου κατάγομαι και οι περισσότερες συμμαθήτριες και γνωστές με το ίδιο όνομα γιορτάζουν επίσης του Ευαγγελισμού. Όλες λέμε πως οι Πελοποννήσιοι έτσι το έχουν σαν έθιμο.
Φέτος λοιπόν αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Γιατί αυτή η συνήθεια? Είναι όντως παράδοση? Και που βασίζεται. Ζήτησα βοήθεια από την πλέον ειδική σε θέματα θρησκευτικού περιεχομένου Αλεξία την οποία μπορείτε να βρείτε στο momyof 6 + 1 και στο Αντέχουμε. Την ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση αλλά και για το κείμενο που θα διαβάσετε κι ας της το ζήτησα τελευταία στιγμή. Η Αλεξία αν και μαμά 7 παιδιών είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει. Ας δούμε λοιπόν τι μας λέει..
Η 25 η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή: γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 κατά του τουρκικού ζυγού. Είναι μια μέρα χαρμόσυνη, μέρα που όλοι την τμούν ως εθνική και θρησκευτική εορτή και μέρα που, για κάποιες περιοχές, γιορτάζει και το όνομα: “Αγγελική”.
Στην Πελοπόννησο, συγκεκριμένα, αλλά και στα νησιά, συνηθίζουν να τιμούν όσους και όσες φέρουν αυτό το όνομα του Αγγέλου. Το έθιμο αυτό είναι εμφανές ότι στηρίζεται στο γεγονός ότι ένας άγγελος μετέφερε στη Μαριάμ το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού: ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου. Σε όλες τις εικόνες, απεικονίζονται αυτά τα δυο πρόσωπα, η Θεοτόκος και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.
Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελί
(Δεν μπορέσαμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία που να αιτιολογούν αυτή την μέρα ως ημέρα εορτασμού του ονόματος “Αγγελική”, γιατί συνήθως αυτές οι παραδόσεις δεν καταγράφονται, αλλά διατηρούνται από γενιά σε γενιά, στο βάθος του χρόνου και παραδίδονται από στόμα σε στόμα, από τους γονείς στα παιδιά κτλ.
Σε μερικούς ξενίζει το γεγονός αυτό και απορούν γιατί δεν γιορτάζει η Αγγελική στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα Σύναξης των Αρχαγγέλων, και γι αυτό γράψαμε και το μικρό αυτό άρθρο.
Πάντως, από περιοχή σε περιοχή της πατρίδας μας, αλλάζουν οι συνήθειες εορτασμού των ονομάτων, ειδικά της Παναγίας, που τιμάται πολλές φορές τον χρόνο. Στη Χαλκιδική, πχ. οι Μαρίες γιορτάζουν την 2η μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) που τιμάται η Σύναξη της Θεοτόκου, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν ως ημέρα εορτασμού τον Δεκαπενταύγουστο (15 Αυγούστου).
Χρονιά πολλά λοιπόν σε όλους τους εορτάζοντες σήμερα με όποιο όνομα και εάν γιορτάζουν!
Πάνω από όλα όμως θα ευχηθώ υγεία σε όλους μας!