Η υπομονή κάποιες στιγμές θέλοντας και μη εξαντλείται. Για αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν να προσέξουμε και να σκεφτούμε πριν γεμάτοι εκνευρισμό πούμε στο παιδάκι μας τις παρακάτω εκφράσεις. Ο λόγος? Μείωση στην αυτοεκτίμηση των παιδιών.
Ελπίζω να μη γίνεις σαν …
Καλύτερα να εστιάσουμε στα θετικά και με τρόπο να το αποτρέψουμε από τις συμπεριφορές που δεν επιθυμούμε χωρίς να το απρομοιάσουμε με κάποιον άλλον και μάλιστα με αρνητικό τρόπο.
Δεν μπορείς …
Συχνά για να αποφύγουμε πράγματα και καταστάσεις που δε θέλουμε ή βαριόμαστε πετάμε ένα απλά “Δε μπορείς”. Αυτή η κουβέντα καλό είναι να λέγεται μόνο σε πραγματικά μη σωστά πράγματα που θέλει να πράξει το παιδί και όχι με το παραμικρό.
Ποτέ!
Σύμφωνα με ψυχολόγους είναι απαγορεύμενη λέξη. Πιο σωστά μπορούμε να δώσουμε επιλογές ανάμεσα σε τι μπορεί να επιλέξει το παιδί, αποφεύγοντας μέσα στις επιλογές τη δραστηριότητα που “ποτέ” δεν πρέπει να κάνει. Έτσι πιο εύκολα το παιδί θα επιλέξει ανάμεσα σε αυτά που προτείνουμε και δε θα αντιδράσει κάνοντας αυτό που δεν πρέπει.
Θα σε σκοτώσω!
Κάτι τέτοιο ακόμη και για πλάκα να υποθεί από τα χείλη του γονιού, στο μυαλό του παιδιού θα χαραχτεί. Καλύτερα να μη μας έχει στο βάθος του μυαλού του σα μπαμπούλες. Προσέχουμε να μη χάνουμε την υπομονή μας και όταν αυτό συμβαίνει, παίρνουμε βαθιά ανάσα και συζητάμε, δεν απειλούμε ούτε για αστείο.
Είσαι ο λόγος …
Δε φταίει το παιδί για κάποιες καταστάσεις που εν βασμώ ψυχής του επιρρίπτουμε ευθύνες. Ας μην το κάνουμε να νιώθει ανασφάλει, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ένοχο. Να μάθουμε να ξεσπάμε στους πραγματικούς φταίχτες που πιθανόν να είναι και ο ίδιος μας ο εαυτός.
Σταμάτα να κάνεις σαν μωρό.
Δεν πρόκειται να συνετιστεί το παιδί μας ακούγοντας αυτή τη φράση, ας μην ξεγελιόμαστε. Προτιμότερο να το πάρουμε αγκαλιά και να προσπαθήσουμε με επιμον΄και υπομονή να μάθουμε για ποιο λόγο φτάνει στη συμπεριφορά αυτή που δε μας αρέσει.
Μακάρι να ήσουν περισσότερο σαν τον αδελφό σου.
Απαγορευμένη 100% φράση να συγκρίνουμε τα αδέλφια. Ας δούμε κι ας επαινέσουμε τα θετικά του καθενός. Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον, ούτε τέλειος – ούτε κι εμείς οι “τέλειες” μαμάδες!
Είμαι απογοητευμένος με εσένα – Είσαι κακό παιδί.
Τα παιδιά αυτό που αποζητύν είναι η αποδοχή των γονιών, μια τέτοια κουβέντα και θα νιώθουν κενά και άδεια. Θα χάσουν την εμπιστοσύνη προς εμάς. Πιο σωστά να εξηγήσουμε ότι δε μας αρέσει η επιλογή του και όχι ότι δεν αποδεχόμαστε το ίδιο.
Επειδή κανείς δεν είναι τέλειος και λόγω άγχος θα χάσουμε την ψυχραιμία μας έστω και καθυστερημένα μπορούμε να πάρουμε μια αγκαλιά το παιδί μας και να ζητήσουμε συγνώμη. Σίγουρα θα μας συγχωρέσει και θα είναι σίγουρο πως είμαστε εκεί για αυτό!