Εσείς την ξέρετε την κυρά Σαρακοστή? Εγώ δεν τη γνώριζα μέχρι πριν 2-3 χρόνια που ξαφνικά είχε γεμίσει το facebook με σχετικά ποστς και φωτογραφίες. Φέτος λοιπόν αποφάσισα να την ετοιμάσουμε κι εμείς. Αυτό για εμάς σήμαινε ένα απόγευμα απασχόλησης αλλά και συζήτησης. Μια συζήτηση που ενώ ήμουν αρκετά αγχωμένη για τις έννοιες Σαρακοστή, νηστεία και πως θα τα εξηγήσω στον Άγγελο και τι να του πρωτοπώ… Η μια ερώτησή του διαδεχόταν την άλλη κι έτσι με διευκόλυνε αρκετά αν και δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο κατάλαβε τις έννοιες.
Με το έθιμο της κυρά Σαρακοστής πιο παλιά μετρούσαν τις ημέρες για το Πάσχα, ουσιαστικά ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που ξεκινούσε την Καθαρά Δευτέρα. Η κυρά Σαρακοστή είχε 7 πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, φορούσε μαντήλι στο κεφάλι, είχε τα χέρια της σταυρωμένα γιατί προσευχόταν και δεν είχε στόμα γιατί νήστευε.
Κάθε Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα έκοβαν κι ένα ποδαράκι κι όταν δε θα είχε μείνει κανένα, το Πάσχα είχε φτάσει. Το τελευταίο ποδαράκι που το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και έφερνε καλή τύχη σε όποιον το τύχαινε.
Κάποιοι την ετοίμαζαν με ζυμαράκι* που περιείχε αλάτι για να μη χαλάει και κάποιοι τη ζωγράφιζαν σε χαρτί.
Εναλλακτικά στον Πόντο κρεμούσαν από το ταβάνι μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι και κάρφωναν πάνω 7 φτερά κότας για να αφαιρούν ένα κάθε εβδομάδα.
Υπάρχει και παραδοσιακό τραγούδι για το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής:
Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι νά ‘ρθει η Πασχαλιά
Εγώ προτίμησα να την κάνουμε με αλατοζύμη γιατί τα παιδιά λατρεύουν το ζυμάρι και είναι και πιο ανθεκτική, σε περίπτωση που πέσει στα χέρια του μικρού μας χωρίς να τον δούμε. Με αυτή λοιπόν την εύκολη κατασκευή, περάσαμε ένα απόγευμα, συζητήσαμε, ο Άγγελος έμαθε – όσο μπορεί το 4χρονο μυαλουδάκι του – νέες λέξεις και έννοιες, βάλαμε στη ζωή μας ένα ακόμη έθιμο και φυσικά ανυπομονούμε για την εβδομάδα των Παθών.
*Υλικά για αλατοζύμη
200γρ. αλεύρι
120γρ. αλάτι
130γρ. νερό
Γαρυφαλλάκια
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά το νεράκι μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή και την τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και είναι έτοιμη!
Προαιρετικά ανοίγουμε με ένα καλαμάκι μια τρύπα στο κεφάλι, πριν τη βάλουμε στο φούρνο, εάν επιθυμούμε να την κρεμάσουμε.
Καλή επιτυχία!