Baby led weaning. Μια μέθοδος που οι περισσότεροι γονείς δε γνωρίζουν. Προσωπικά τη δούλεψα και στα δυο μου παιδιά, στο δεύτερο με άνεση, στο πρώτο συμπληρωματικά με λίγα αλεσμένα και λέω λίγα γιατί απλά δεν έτρωγε και πετούσα, πετούσα, πετούσα. Τη συστήνω κι ακόμη κι αν δεν τη δουλέψετε καλό είναι να γνωρίζετε τι προτείνει. Κι επειδή ειδικός δεν είμαι το παρακάτω κείμενο ανήκει στη Βάνα Καρκάση*
Πόσο οικεία μάς είναι η εικόνα ενός βρέφους 6 μηνών που ανοίγει το στόμα του για να δεχτεί το κουτάλι με την τροφή που κρατάει ο φροντιστής του και πόσο ενός βρέφους που κρατάει στο χεράκι του βρασμένη πατάτα ή μπρόκολο και τρώει μόνο του;
Όταν πρόκειται να μιλήσουμε για εισαγωγή στερεών τροφών σε βρέφη, ο καθένας έχει διαφορετικό πράγμα στο μυαλό του. Και φυσικά όποιον παιδίατρο και να ρωτήσεις, άλλο πράγμα θα προτείνει. Άλλοι θα πουν για ρυζάλευρο, άλλοι για φρουτόκρεμα, άλλοι για λαχανικά, κ.ο.κ. Πού να δεις τι γίνεται όταν στην κουβέντα μπαίνουν γιαγιάδες, πεθερές, θείες και φίλοι!
Όταν η κόρη μας έγινε 6 μηνών, δεν δώσαμε αλεσμένα και κρέμες. Όχι επειδή το θέλαμε, αλλά επειδή το δικό μας μωρό δεν έτρωγε με κανέναν άλλο τρόπο! Είναι αλήθεια ότι κάναμε φιλότιμες προσπάθειες με διάφορες συνταγές για αλεσμένα, αλλά η κρέμα ποτέ δεν βρήκε το στόχο της, δηλαδή το στομάχι της μικρής.
Η λύση που βρήκαμε άκουγε στο όνομα baby-led weaning ή για συντομία blw. Εισαγωγή στερεών τροφών με την πρωτοβουλία του μωρού στο ελληνικότερο.
Αν μου ζητούσαν να το περιγράψω με λίγα λόγια, θα έλεγα ότι το blw είναι μια μέθοδος εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών στα βρέφη. Το βρέφος τρώει μόνο του, πιάνοντας με τα χεράκια του κατάλληλες τροφές μαγειρεμένες στην κατάλληλη υφή, αντί να του προσφέρεται τροφή σε κουτάλι από τον φροντιστή του.
Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε στο μωρό μας την πρωτοβουλία στην εισαγωγή των στερεών τροφών. Το αποτέλεσμα; Ένα ευτυχισμένο μωρό, που μπορούσε να παίξει, να ανακαλύψει, να εξερευνήσει, να ζουλήξει, να λιώσει, να μυρίσει και ίσως να γευτεί τις όμορφες, χρωματιστές τροφές που της προσφέραμε.
Πώς ξεκινάμε; Προσφέρουμε κατάλληλες τροφές μαγειρεμένες στον ατμό (ή βρασμένες), όπως καρότα, μπρόκολο, ή ωμές, όπως μπανάνα, αβοκάντο, κομμένες με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να μπορεί να τις πιάσει. Τα μωρά συμμετέχουν στα οικογενειακά γεύματα, μαθαίνουν σιγά σιγά να χειρίζονται ποικιλία γεύσεων και υφών, ενώ δεν χάνουν το αίσθημα κορεσμού, αφού αποφασίζουν μόνα τους πόσο θα φάνε.
Σιγά σιγά τα βρέφη καταλαβαίνουν ότι τις τροφές μπορούν να τις μασήσουν και να τις καταπιούν. Αργότερα αντιλαμβάνονται ότι χορταίνουν κιόλας, μειώνοντας σταδιακά την πρόσληψη γάλακτος (μητρικού ή φόρμουλα). Ας μην ξεχνάμε ότι για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο η κύρια πηγή θερμίδων και θρεπτικών ουσιών είναι το γάλα (μητρικό ή φόρμουλα) και οι τροφές είναι απλώς συμπληρωματικές.
Το blw είναι πάνω από όλα σεβασμός στο παιδί και στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Είναι ό,τι πιο φυσικό για τα βρέφη, γιατί έρχεται ως φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων τους για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Το παιδί παίρνει την πρωτοβουλία στα χέρια του. Έχει άποψη, αυτενεργεί. Δεν είναι παθητικός δέκτης, αλλά ενεργητικός εξερευνητής που μαθαίνει και διασκεδάζει, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.
*Η Βάνα Καρκάση είναι εκπαιδευτικός, λογοθεραπεύτρια και μαμά δύο παιδιών που μεγάλωσαν με baby-led weaning.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κοίτα, μαμά, τρώω», όπου περιγράφεται αναλυτικά η εφαρμογή της μεθόδου και δημιουργός της ιστοσελίδας www.babyledweaning.gr, με σκοπό να βοηθήσει αποτελεσματικά όσους γονείς επιλέξουν να εφαρμόσουν το blw με τα παιδιά τους.